Straattheater
straattheater.info
for, by, and about street theatre performers in Amsterdam, The Netherlands.
straattheater, amsterdam, street theater, holland, street performing, the netherlands, busking, performing, license, vergunning, permit, ontheffing, sas, show, straatartiesten, streettheater, street artist, mime, clown, juggler, magician, living statue, unicyclist, acrobat, straatartiest, jongleur, levend standbeeld, acrobaat, performance, fire

 
  Persbericht Samenwerkende Amsterdamse Straatartiesten - 3 september 2004

 
 
PERSBERICHT

3 september 2004

Internationaal straattheater protest in Amsterdam.

Op zondag 5 september a.s. zullen straattheater artiesten protesteren tegen het beleid van de gemeente Amsterdam dat het straattheater systematisch ondermijnt. Het hoofdprogramma van de manifestatie zal plaatsvinden van 14:00 tot 21:00 uur op de Dam in Amsterdam. Internationale straattheater artiesten zullen dan hun indrukwekkende en humoristische acts opvoeren. Het publiek wordt gevraagd een petitie te ondertekenen.

Wanneer:   Zondag, 5 september 2004, 14:00 - 21:00 uur
Waar: De Dam, Amsterdam
Wat: Internationale straattheater acts

De manifestatie wordt georganiseerd door de Samenwerkende Amsterdamse Straatartiesten (SAS). De SAS is een samenwerkingsverband van artiesten die op de grotere speelplekken zogeheten 'cirkelshows' opvoeren. Bij deze vorm van straattheater wordt het publiek door de artiest in een cirkel rondom de show verzameld.

Ondanks aanhoudende verzoeken van de SAS weigert het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum systematisch om op enige wijze mee te werken aan gunstigere omstandigheden voor het cirkelshow straattheater. Integendeel, zij werkt dit zelfs op meerdere vlakken tegen.

Zo verleent het stadsdeel sinds kort geen vergunning meer aan niet-EU straattheater artiesten. Dit is voor de SAS een heet hangijzer. Het niet toelaten van niet-EU straatartiesten breekt de eeuwenoude traditie van straattheater van 'komen en gaan'. Hiermee wordt de diversiteit, en daarmee de algehele kwaliteit, vakkundig om zeep geholpen. Volgens de SAS is deze nieuwe regel ook een inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van expressie.

12:00 uur:   Verzamelen op het Leidseplein, straattheater-animatie en handtekeningen-actie
12:30 uur: Vertrek via Weteringschans, Vijzelstraat, Muntplein en Rokin naar de Dam
13:30 uur: Aankomst Dam
14:00 uur: Hoofdprogramma met doorlopend internationale straattheater-acts en handtekeningen-actie
20:30 uur: Spectaculaire Grand Finale

Het hoofdprogramma van de manifestatie zal plaatsvinden op de Dam in Amsterdam, van 14:00 tot 21:00 uur.
Straattheater artiesten uit Nederland en van buiten Europa (o.a. USA, Rusland, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië) zullen in een doorlopend programma het beste van hun kunnen laten zien. Zij zullen rijden op metershoge eenwielfietsen, ontsnappen uit een dwangbuis, jongleren met brandende fakkels en ontelbare ballen, of andere stunts laten zien, in een humoristische en indrukwekkende stijl. In de schemer van de avond zal worden afgesloten met een spectaculaire grand finale.
Met deze optredens willen de artiesten het publiek laten zien wat het stadsdeel Amsterdam-Centrum hen aan het ontnemen is.

Het publiek zal worden gevraagd een petitie te ondertekenen. Hiermee wordt het bestuur gevraagd om het cirkelshow straattheater te stimuleren in plaats van te ondermijnen, en met name weer straattheater artiesten van alle nationaliteiten toe te laten.
De petitie zal de volgende dag, maandag 6 september, worden aangeboden aan het bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.straattheater.info.

 

SAS
 

 
amsterdam, street theater, holland, busking, straattheater, street performing, performing, license, the netherlands, permit, vergunning, show, sas, ontheffing, street artist, straatartiesten, streettheater, juggler, clown, magician, mime, acrobat, living statue, unicyclist, levend standbeeld, straatartiest, acrobaat, jongleur, fire, performance © 2003-2017 Copyright straattheater.info. Design & hosting by SuperXS. All rights reserved.
straattheater, amsterdam, street theater, holland, street performing, the netherlands, busking, performing, license, vergunning, permit, ontheffing, sas, show, straatartiesten, streettheater, street artist, mime, clown, juggler, magician, living statue, unicyclist, acrobat, straatartiest, jongleur, levend standbeeld, acrobaat, performance, fire