Straattheater
straattheater.info
for, by, and about street theatre performers in Amsterdam, The Netherlands.
straattheater, amsterdam, street theater, holland, street performing, the netherlands, busking, performing, license, vergunning, permit, ontheffing, sas, show, straatartiesten, streettheater, street artist, mime, clown, juggler, magician, living statue, unicyclist, acrobat, straatartiest, jongleur, levend standbeeld, acrobaat, performance, fire

 
  Persbericht Samenwerkende Amsterdamse Straatartiesten - 26 augustus 2004

 
 
PERSBERICHT

26 augustus 2004

Gemeente Amsterdam brengt straattheater op de rand van de afgrond, artiesten protesteren tegen het beleid.

Een warme zomeravond in het centrum van Amsterdam, daarbij hoort natuurlijk straattheater: de clowns, jongleurs, goochelaars, stuntmannen en -vrouwen. Binnenkort is dit wellicht afgelopen. Het beleid van de gemeente Amsterdam brengt het straattheater steeds dichter bij de rand van de afgrond. De straattheater artiesten laten het er niet bij zitten.

De Samenwerkende Amsterdamse Straatartiesten

De Samenwerkende Amsterdamse Straatartiesten (SAS) is een samenwerkingsverband van straattheater artiesten die in het centrum van Amsterdam op de grotere speelplekken, zoals het Leidseplein en de Dam, hun zogeheten cirkel-acts opvoeren.
De SAS is in 1995 opgericht naar aanleiding van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening, die een vergunning voor het opvoeren van straattheater verplicht stelt.
Door middel van interne organisatie enerzijds en een dialoog met de Gemeente Amsterdam anderzijds tracht de SAS optimale omstandigheden voor straattheater te creŽren en te behouden, met maximale ruimte voor kwaliteit, creativiteit en diversiteit.

Gemeente Amsterdam helpt straattheater om zeep

Het bestuur van Stadsdeel-Centrum weigert echter systematisch om bestaande voorschriften te versoepelen, of op enige andere wijze mee te werken aan gunstigere omstandigheden voor het straattheater. Integendeel, de optreedplekken zijn steeds minder beschikbaar en de beperkingen zijn zelfs aangescherpt. Naar verwachting zullen er meer beperkingen volgen.
Voor de Amsterdamse straattheater artiesten wordt de situatie hiermee steeds onwerkbaarder. De SAS ziet het cirkel-show straattheater in Amsterdam langzaam maar zeker uitsterven.

Geen vergunning voor niet-EU straattheater-artiesten

Als klap op de vuurpijl heeft het Stadsdeel-Centrum wel besloten om met ingang van seizoen 2004 geen vergunning meer te verlenen aan straattheater artiesten van buiten de Europese gemeenschap.
Alhoewel dit juridische gronden lijkt te hebben, druist dit regelrecht in tegen de eeuwenoude traditie van straattheater, waarbij artiesten van uiteenlopende origine komen, hun act opvoeren, en weer gaan, en zo een hoge mate van diversiteit garanderen.

Bezwaarprocedure

Onlangs heeft het Stadsdeel-Centrum formeel geweigerd om een straattheater vergunning te verlenen aan een Canadese clown.
De SAS heeft een bezwaarschrift tegen dit besluit ingediend en legt deze kwestie zonodig voor aan de rechter.

Protest actie

Verbonden aan dit bezwaar organiseert de SAS een protest actie. Een keur van internationale straattheater artiesten zullen het beste van hun kunnen demonstreren, waarbij de nadruk zal liggen op acts en routines die normaliter -om wat voor reden dan ook- reeds illegaal zijn, of dit naar verwachting binnenkort zullen worden. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om dit te komen zien en gevraagd een petitie te ondertekenen.

Datum: Zondag, 5 september 2004
12:00 uur:    Verzamelen op het Leidseplein, straattheater-animatie en handtekeningen-actie
12:30 uur: Vertrek via Weteringschans, Vijzelstraat, Muntplein en Rokin naar de Dam
13:30 uur: Aankomst Dam
14:00 uur: Doorlopend internationale straattheater-acts en handtekeningen-actie
20:30 uur: Spectaculaire Grand Finale

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website www.straattheater.info.

 

SAS


 

 
amsterdam, street theater, holland, busking, straattheater, street performing, performing, license, the netherlands, permit, vergunning, show, sas, ontheffing, street artist, straatartiesten, streettheater, juggler, clown, magician, mime, acrobat, living statue, unicyclist, levend standbeeld, straatartiest, acrobaat, jongleur, fire, performance © 2003-2017 Copyright straattheater.info. Design & hosting by SuperXS. All rights reserved.
straattheater, amsterdam, street theater, holland, street performing, the netherlands, busking, performing, license, vergunning, permit, ontheffing, sas, show, straatartiesten, streettheater, street artist, mime, clown, juggler, magician, living statue, unicyclist, acrobat, straatartiest, jongleur, levend standbeeld, acrobaat, performance, fire